Angststoornis, onzekerheid en eetstoornis: hoe je uit zo’n negatieve cirkel kunt breken

Angststoornis, onzekerheid en eetstoornis: hoe je uit zo’n negatieve cirkel kunt breken
16 januari 2020 Henrike Weerstand
In Emoties

Mijn vraag aan Henrike: er schijnt een verband te zijn tussen (een) angst(stoornis) en eetstoornissen. Ik heb net als Henrike vier jonge kinderen, en de intolerance of uncertaincy, waar je veel mee geconfronteerd wordt met jonge kinderen en honderd doelen die je moet bereiken (naast uiteraard het plezier…) Dat eet ik vaak weg. Ik was benieuwd of jullie hier eens iets over kunnen schrijven omdat het vrij onbekend is en hoe je zo’n negatieve cirkel kan doorbreken. Of een adresje waar je ermee verder kan. Dank vast. Mvg, Carla

Beste Carla

Het antwoord vandaag is wat uitgebreid geworden, ik heb het zelfs al in twee delen moeten knippen ;). Ik hoop dat je ermee geholpen bent.

Ik denk dat velen zich herkennen in deze vraag. De rol als moeder in combinatie met werk is een uitdaging. Helemaal als je bij beide het goed wilt doen en ondertussen wilt genieten. Als het niet lukt kun je het gevoel hebben dat je tekort schiet of faalt. En met elk kind in het gezin, neemt de kans op een onverwachte gebeurtenissen toe, waardoor je vaker moet bijstellen. Dit geeft conflict en een gevoel van onzekerheid. Voor elk moeder is het anders hoe zij deze spanning reguleert, voor jou heeft het invloed op je eetpatroon en dit wil je veranderen.

Om een patroon te kunnen doorbreken gebruik ik vaak de volgende stappen.

Herkennen: Bestaat uit het patroon beschrijven en herkennen waar het patroon uit bestaat.

Erkennen: Als het destructieve patroon plaats vind, hier aandacht aangeven zonder zelfveroordeling.

Acceptatie: Stil staan bij je behoeftes, dmv zelfcompassie en liefdevolle aandacht.

Experimenteren: Bedenkt hoe je het anders kan doen, hoe je anders voor jezelf kan zorgen, hoe je ook zou kunnen reageren.

In deze blog kan ik de eerste twee stappen beschrijven, de andere volgen later.

Herkennen

Als ik je vraag en situatie goed begrijp zou je graag anders willen leren omgaan met de onzekerheid en de druk die alle rollen met zich meebrengen. Je gebruikt de term intolerantie voor onzekerheid, dit is het gevolg van negatieve overtuigingen over onzekerheid en de consequenties van deze onzekerheid. Deze overtuiging maakt dat mensen een dreiging verwachten, waardoor ze eerder een stressrespons hebben, met als gevolg dat destructieve patronen opspelen (gebaseerd op Buhr & Dugas, 2009).

Visualiseer het volgende: In je brein zijn twee hondjes met elkaar in gevecht om aandacht, een zwart (negativiteit en angsten) en wit hondje (dankbaarheid, positiviteit, tevredenheid, vrede en rust). Welke je het meeste aandacht geeft groeit en wordt sterker.

 • Ga bij jezelf eens na: waar bestaat mijn zwarte hondje uit en waar mijn witte hondje? Geef ze een naam, beschrijf hun karakter.
 • Hoe kijkt het witte hondje naar mij, welke verwachtingen heeft zij over mij, wat zijn haar doelen voor mij, haar wensen, haar waarden?
 • Doe dit ook voor de zwarte.
 • Vraag dan: waarbij hoort het weg-eten van emoties?
 • Hoe kan ik mijn gedachten richten op het witte hondje?
 • En als ik aan het zwarte hondje aandacht geef, hoe kan ik mijn aandacht verschuiven?
 • Wat heb ik nodig om het destructieve patroon te doorbreken op te lossen?

Wanneer je het patroon wat scherp hebt, is de volgende stap, leren erkennen als het speelt.

Erkennen

Je beschrijft al dat er sprake is van een terugkerende negatieve cirkel. Voor deze is het van belang dat je weet wanneer je kwetsbaar bent, om daarna te observeren zonder oordeel. Stel jezelf de vraag: wanneer speelt dit patroon op, reguleer je dit altijd door te gaan eten of gebruik je ook nog andere compensatie strategieën (coping).

Dit kun helder krijgen door situaties terug te halen en voor jezelf op een rijtje te zetten of door een aantal dagen te registeren. Via deze link kun je registratieformulieren downloaden (https://www.coach-psycholoog.nl/downloads). Registreren kan je helpen om je patroon inzichtelijk te krijgen.

In deze stap is het vaak een grote strijd om inzicht te krijgen in je patroon. De reden hiervoor is dat het confronterend is om te zien wanneer en hoe vaak het gebeurt. Het maakt dat je je heel onbekwaam voelt, waardoor wanhoop je kan overvallen. Je weet niet hoe je hier doorheen moet komen, onderstaande cirkel kan je hierin inzicht geven.

Er is een kans dat je je momenteel bewust onbekwaam voelt. Doe dan het volgende:

 • Erken je onmacht of wanhoop
 • Merk de emotie/ spanning op
 • Laat ze zijn zoals ze zijn, zonder oordeel of drang om het te veranderen.
 • Benoem het zoals: ‘ik vind dit moeilijk’, ‘ik ben bang’.
 • En als het steeds terug komt, bedenk dan: daar is het gevoel weer, hallo boosheid, hallo spanning.

Dit is de beweging van erkennen naar accepteren. 

Als laatste nog een kort antwoord op het eerste deel van je vraag:

Je vraagt naar de relatie tussen een angststoornis en eetstoornis. Een eetstoornis dient vaak als oplossing voor verscheidene problemen. Daardoor een eetstoornis wordt dan ook wel eens gezien als een disfunctionele oplossing voor een onderliggende probleem. Het maskeert onder andere gevoelens van onzekerheid, faalangst, perfectionisme, moeite met emotieregulatie, een verminderd zelfvertrouwen en eigenwaarde. Sites met veel informatie hierover zijn https://isa-power.nl of www.humanconcern.nl

Accepteren

Jouw vraag geeft aan dat je verlangt naar rust, naar vrede, naar balans, succesvol zijn in al je rollen. Maar je realiteit geeft aan dat je nog niet bent waar je zou willen zijn. Accepteren is het antwoord. Het betekent niet dat ik zeg dat je genoegen moet nemen met je leven zoals het is. Accepteren is een moment nemen waarop je bewust stil staat en waarneemt waar je bent aan gekomen in je levensreis.

Meer quotes? Volg Henrike op Instagram!

Oefening om te leren accepteren: Doe je ogen maar eens dicht, neem afstand van je leven en kijk naar jou. Naar wie je bent geworden, observeer waar je leven uit bestaat en bekijk ook waar je naar verlangt. Voel de dankbaarheid voor je kinderen, je werk, je gezondheid en voel het verdriet, de onmacht, angst of boosheid voor wat er niet is. Neem het waar, zonder oordeel, zonder doelen te stellen dat je wilt groeien. Kijk eens achterom waar je vandaan komt. En wees blij met alle lessen die je hebt mogen leren. Tegelijk registreer je behoeftes over de dingen die nog niet zijn zoals je zou willen, steun jezelf in deze behoeftes, sla ze op.

Acceptatie is het moment waarop jij je ervan bewust wordt dat je onderweg bent om elke dag een mooier en beter mens te worden, dat je bezig bent om jezelf te ontwikkelen en je volle potentie steeds meer zichtbaar te laten worden. Dat je wijsheid en talenten groeien en dat je steeds beter je zwaktes weet te overwinnen. Dit geeft je eerst een onbekwaam gevoel, waardoor je minder goed tegen onzekerheid kunt. Dit is de fase waarin jij je nu bevindt, het brengt je door je angstgebied, naar je nieuwe overwinning.

Een geliefd gezegde van mij, komt van een grote inspirator en leraar Bill Johnson:

‘We gaan van overwinning naar overwinning, maar onderweg gaan we door een hel.’

Voor iedereen ziet deze hel er anders uit, maar voor iedereen is het een fase van grote angsten en onzekerheid. De uitdaging waar jij voor gesteld bent is om hier vrede mee te sluiten en rust te vinden in het feit dat je werk in uitvoering bent, en dat onderweg zijn deze onzekerheid met zich mee brengt. In de overtuiging dat ook voor jou er een moment van overwinning komt.  Ik heb een oefening die je daarbij zou kunnen helpen.

Pak eens pen en papier:

Beeld je eens in dat je beste vriendin in een vergelijkbaar pakket zit als jij, verschillende rollen die ze goed wil vervullen, doelen die ze wil bereiken en elke keer de worsteling met die onzekerheid. Schrijf aan haar een brief en beschrijf het volgende:

 • Een bemoediging?
 • Een geruststelling?
 • Een tip of advies?
 • Beschrijf haar talenten en vaardigheden?

Verander haar naam, in je eigen naam, en lees het als een brief aan jezelf.

Ik heb je in de eerste oefening uitgedaagd om vanaf een afstand naar je eigen situatie te kijken en op te schrijven wat je nodig hebt in wat er nog niet is. Haal deze behoeftes eens terug. In de experimentele fase wil ik met deze behoeftes aan de slag.  Weet je ze niet meer, ga even terug en doe deze oefening van afstand nemen nog een keer en registreer wat je behoeften zijn.

Experimenteren

Rain Jensen, een life coach en ervaringsdeskundige, zegt: “Het is belangrijk om te ontdekken waar je werkelijk naar hunkert en verlangt en deze gevoelens gehoor geeft”.

De beste tip die ik je kan geven, ga je per dag voorstellen dat je niet meer onzeker bent. Beeld je in dat jij, ondanks je onzekerheden, functioneert zoals je wenst. Verander ook je gedachten over je onzekerheid, van negatief en vijandig, naar neutraal en op afstand.

Vanuit bovenstaande gedachte daag ik je uit om je lijstje met behoeftes erbij te pakken. Om vervolgens bij elke behoefte de volgende dingen op te schrijven.

 • Wat kan ik doen om mij zelf te erkennen in deze behoefte of te voorzien in deze behoefte
 • Hoe ik kan ik deze behoefte bespreken met mijn man/levenspartner
 • Hoe kan ik deze behoefte invulling geven op mijn werk
 • Hoe kan ik deze behoefte invulling geven in relatie met vriendinnen.

Neem elke ochtend tijd om de dag te beginnen met een visualisatie. Bedenk, schrijf of beeld je in hoe je die dag wilt en kunt omgaan met een tolerantie naar onzekerheid.

Je vroeg in je mail ook naar verdere hulp om hier mee om te gaan. We hebben een e-training Emoties?! om je hierbij te kunnen ondersteunen.

Daarbij kun je in gesprek gaan met een plaatselijke psycholoog. Het is soms best lastig om een goede psycholoog te vinden. Daarvoor heeft PsyNed Psychologen een oplossing gevonden. Dit is een netwerk van ervaren en goede psychologen met een landelijke dekking. Je kunt met hen in contact komen door middel van een secretariaat met assistentes met veel ervaring en kennis over de beste psycholoog bij jouw hulpvraag. Zij kunnen jou helpen met het vinden van een goede match.

Ik hoop dat je je geholpen voelt.

Image by Bessi from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*