Stoppen met piekeren – ook jij kan dat

Stoppen met piekeren – ook jij kan dat
9 april 2020 Henrike Weerstand
In Emoties

‘Ik wou dat het niet in mijn tijd hoefde te gebeuren,’ zei Frodo.

‘Ik ook,’ zei Gandalf  ‘En dat geldt voor allen die in deze tijd leven.’

Maar die beslissing is niet aan ons. Het enige dat wij moeten beslissen, is wat we zullen doen met de tijd die ons gegeven is.

J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring

Deze uitspraak uit Lord of the Rings heeft een nieuwe betekenis gekregen voor mij en voor velen. 

We wensen vaak dat het leven of omstandigheden anders zouden zijn, op momenten die verwarrend, ingewikkeld of moeilijk zijn. Deze momenten maken ons bang of somber en we gaan ons zorgen maken.

Deze wens dat het leven anders zou zijn, is vaak de aanleiding om oplossingen te OVER-denken. Over-denken kan vaak ontaarden in denken in cirkels van gedachten waarin we verstrikt raken. We beginnen te piekeren. Deze cirkel van gedachten is als een dief! Het berooft ons van:

  • onze rust
  • onze energie
  • onze gezondheid
  • onze vrede
  • onze positiviteit
  • onze relaties
  • onze kracht
  • onze slaap
  • onze moed
  • onze passie

Dit piekeren is als een drempel waar je niet overheen komt. Aan de andere kant van de drempel is de actie die je helpt om tot een oplossing te komen, je voelt dat je gedachten je niet helpen, maar komt er niet los van. Door te OVER-denken wil je iets veranderen wat alleen kan veranderen door in beweging of actie te komen. 

Het piekeren kan soms een oplossingsstrategie zijn die alles domineert en overheerst. Je weet niet hoe je het moet stoppen of iets anders zou kunnen doen. Je voelt je gevangen. En zodra het ene probleem verdwenen is, staat er een ander probleem op de voorgrond. 

Het gevolg is dat het contact met je lijf vermindert, je mist je heldere ingevingen. Je intuïtie en ervaringen dringen niet door tot in je geest. Je hebt het gevoel dat je in een mist leeft. Hopeloosheid overvalt je, je weet niet meer hoe je weer grip op de situatie kunt krijgen. 

We kunnen onze omstandigheden niet onder controle krijgen. Wel hebben we invloed op hoe we reageren. Hierbij kunnen wij jou helpen. We hebben een Nooit Meer Piekertraining ontwikkeld, waarbij we je 14 dagen meenemen. We creëren nieuwe ervaringen en bieden je handvatten zodat jij kunt gaan experimenteren met andere reacties op je problemen.

Meer weten? Kijk hier! Met de kortingscode lente krijg je nu tijdelijk €10 euro korting 🙂

Photo by Jade Stephens on Unsplash

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*