Heeft piekeren nut?

Heeft piekeren nut?
24 april 2020 Henrike Weerstand
In Emoties

De vraag van vandaag is: heeft piekeren nut? Het voelt goed om te doen, het voelt productief, maar is dat het eigenlijk ook? Het simpele, korte antwoord is: nee! Piekeren heeft geen toegevoegde waarde voor je, er zijn geen voordelen. Het verhoogt je spanning en het geeft ons de illusie dat we grip hebben op onze omstandigheden.

Denk aan het geven van een presentatie. Misschien vind je het spannend en pieker je dagen of weken voor de presentatie en houdt het je ‘s nachts wakker. Het heeft invloed op je humeur. Uiteindelijk heb je de presentatie en het ging goed! Zo kunnen we denken dat het piekeren helpt om een goede presentatie te geven. De kans is veel groter dat een goede voorbereiding je zo geholpen heeft, niet het piekeren. Sterker nog, het piekeren heeft je een grotere spanning gegeven en slapeloze nachten. Dit heeft juist weer andere gevolgen, die jou helemaal niet helpen.

We piekeren omdat we problemen willen oplossen. We willen dat we veilig zijn. Zodra we het gevoel hebben dat we niet veilig zijn of geen rust hebben, er is een probleem, dan gaan we nadenken. We willen oplossingen. Nadenken is iets heel moois wat wij kunnen inzetten. Nadenken wordt een probleem als je beseft dat je het niet kunt oplossen door erover na te denken (misschien heeft het tijd nodig, afwachten, of juist praktische actie).

Henrike legt in onderstaand filmpje uit, met praktische, herkenbare voorbeelden waarom piekeren niet helpt, wat piekeren met je doet, hoe nadenken je wél kan helpen en hoe je kunt oefenen om andere strategieën te oefenen in plaats van piekeren.

Wil je leren nooit meer te piekeren? We kunnen je helpen. Meld je aan voor onze e-training Nooit meer piekeren en leer met de juiste tools en handvatten om te gaan met je omstandigheden, zorgen en je gedachten daarover. Op dit moment hebben we een actie: je krijgt met de kortingscode lente €10 euro korting! Klik hier.

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*