Sinds ik intuïtief leer eten, denk ik de hele dag aan eten! Help?!

Sinds ik intuïtief leer eten, denk ik de hele dag aan eten! Help?!
11 maart 2021 Sharon
In Intuitief Eten
Goeie vraag en herkenbaar! Ik ga je een aantal redenen laten zien waarom het heel normaal is om bezig te zijn met eten, en een aantal punten die kunnen helpen om je daar doorheen te helpen met gezonde gewoonten.

 

Een nieuwe gewoonte!
Een nieuwe gewoonte kost energie, en in dit geval kost het jouw energie om intuïtief te leren eten. En gezien het over eten gaat, kun je ook meer met eten bezig zijn. In het begin bedenk je je waarom je eet wat je eet, wat je zou willen eten, waar je trek in hebt. Tegelijkertijd kom je ook je oude patronen tegen, oude verwachtingen en oude principes. Je bent een nieuw normaal aan het ontdekken, en steeds weeg je verschillende dingen tegen elkaar af.
Dat klinkt best vermoeiend, en dat is het ook 🙂

 

Een avontuur
Zie het als een avontuur, waar je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Steeds meer werk je naar een voedingspatroon dat bij je past en waar je blij mee bent. In het begin kost dat veel tijd en energie, maar op den duur gaat dat steeds makkelijker. Het wordt je nieuwe gewoon.

 

Genoeg eten
Wat belangrijk is om minder aan eten te denken, is eten naar verzadiging. Dit betekent dus niet dat je eet tot je net geen honger meer hebt. Dat doen mensen snel omdat ze het toch spannend vinden en bang zijn om teveel te eten. Eten naar verzadiging betekent dat je comfortabel verzadigd mag zijn. Dat je na je maaltijd een gevoel hebt van: ik voel me heerlijk, ik voel me lekker, ik heb fijn gegeten en ben tevreden!
Wanneer we niet genoeg eten, ga je meer aan eten denken. Het kan ook een hongersignaal zijn.

 

Eten op smaak
Niet alleen onze maag wil verzadigd zijn met voldoende eten, ook onze smaak wil verzadigd zijn. Je hoeft niet elke maaltijd de meest fantastische culinaire hoogstandjes te brouwen. Het is wel aan te raden dat je lekker genoeg eet, dat je de dingen kookt waar jij van geniet. Dat kan een maaltijd zijn, maar een verse zomerse aardbei kan het ook doen. In het kleine en in het grote, dus.

 

Een dagritme
Eten volgens een eetritme helpt ook. Het helpt je om te eten tijdens het maaltijdmoment, zodat je buiten de maaltijdmomenten verzadigd andere dingen kunt doen die niks met eten te maken hebben. Dan krijg je weer trek en komt het volgende maaltijdmoment eraan. Een bekend ritme is: ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor, avondeten, tussendoor. Ontbijt, lunch en diner zijn de grotere maaltijden, de tussendoortjes zijn minimaaltijden die je helpen naar de volgende maaltijd zonder grote honger.

 

Word je er moe van?
Denk je ondanks de tips nog steeds continu aan eten, laat het dan even rusten. Probeer wat minder hard en doe de dingen die je het meest tegenstaan even niet. Ook in rust kun je groeien, je hoeft er niet elke dag heel hard mee bezig te zijn. Elke fase kent mogelijkheden en kansen om te oefenen met intuïtief eten.
En verder: geef het tijd, lekker doorgaan! 🙂 Het wordt makkelijker, normaler en vanzelfsprekender.

 

Intuïtief eten – eet gezond, geniet en voel je goed in je lijf! Wil jij ontdekken wat intuïtief eten voor jou kan betekenen? Meld je aan voor onze gratis training! Start vandaag.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*