Jezelf zijn, hoe doe je dat?

Jezelf zijn, hoe doe je dat?
24 augustus 2020 Henrike Weerstand
In Intuïtief Leven

Jezelf zijn, hoe doe je dat op een goeie manier? Want als iedereen alleen maar doet wat bij hem of haar past, dan wordt het toch geen leuke wereld? Het is toch wel zo sociaal om eens te doen wat een ander wil?

Vragen als hierboven komen we vaak tegen. Luisteren naar jezelf en ruimte geven aan je behoeften en tegelijk in verbinding staan met je omgeving is voor veel mensen een uitdaging. Maar waarom?

Er zijn hierin twee soorten mensen te onderscheiden, de één vindt de verbinding met zichzelf belangrijker en gaat voor zichzelf, maar voelt zich soms alleen. Het is voor deze persoon zo belangrijk om naar zichzelf te luisteren, dat de eenzaamheid minder storend is.

De ander kiest voor de verbinding met de ander, maar voelt dat hij/ zij niet goed voor zichzelf zorgt. Maar zich alleen voelen roept zoveel emoties en angst op, dat dit belangrijker is dan zelfzorg.

De angst voor eenzaamheid motiveert de groep die worstelt met goede zelfzorg. Deze angst is vaak ingegeven door ervaringen in ons leven. Ergens in ons leven hebben velen van ons de conclusie getrokken dat wat wij willen altijd iets anders is dan wat anderen willen. En dat voor jezelf zorgen in conflict is met je omgeving. Doordat we dit geloven zijn we vaak gestopt om te luisteren naar onszelf. Vaak gebeurt dit al op jonge leeftijd.

Bijvoorbeeld als je op school voor jezelf kiest, dan ben je stom en hoor je er niet meer bij.

Ook kan het gebeuren dat je thuis wordt verteld dat wat jij wilt niet belangrijk is. Je voelt je niet gezien en niet gehoord. Leuk mee doen maakt dat je een betere band ervaart met je familie.

Deze ervaringen maken dat we de conclusie trekken dat onze eigen wil en behoeften gevaarlijk zijn, want ze isoleren ons. Soms gaat het nog verder en als het patroon lange tijd bestaat, raak je ervan overtuigd dat mensen die voor zichzelf zorgen egoïstisch zijn.

Toch is het de ervaring dat je beide kan hebben. ‘Hoe dan?’ hoor ik je denken.

Het is belangrijk om te ontdekken wanneer je de behoefte hebt om je verbonden te voelen en wanneer je de behoefte hebt om voor jezelf te zorgen. Soms is kiezen voor iets leuks doen voor een ander, bijvoorbeeld een spelletje met je kinderen, in plaats van het huishouden, iets waarbij jij goed voor jezelf zorgt, want het voorziet in je behoefte van verbinding.

Soms is een avondje thuis op de bank meer je behoefte dan te gaan wandelen met een vriendin die je net appte. Dat is nee oké, en dan is dit de beste zelfzorg.

Soms is het fijn om tijd vrij te maken voor je partner, ook al kost je dat een vrije dag, want samen tijd doorbrengen verhoogt je geluk. Op andere momenten heb je je vrije dagen nodig voor andere dingen en lukt het je niet om deze te gebruiken voor een dagje weg met je partner.

Het is dus niet of of,
maar en en.

In het boek Intuïtief Eten, spreken we over waarden.

Luisteren naar jezelf is een belangrijke waarde. Soms vertellen jouw behoeften dat je behoefte hebt aan jezelf. En soms vertelt je hart jou dat het tijd is om iets voor jezelf te gaan doen.

Binnen intuïtief eten is weten wie je bent en wat je nodig hebt heel belangrijk. Toch is dit iets wat voor velen lastig is. Wil je graag meer ontdekken, probeer onze gratis kennismakingstraining Intuïtief Eten! Je zult zien dat ook jij kunt leren om stapje bij beetje jezelf te leren kennen, en op die manier aanvoelt waar je behoefte aan hebt, zowel op het gebied van eten als leven.

Photo by Dan Meyers on Unsplash

Intuïtief eten – eet gezond, geniet en voel je goed in je lijf! Wil jij ontdekken wat intuïtief eten voor jou kan betekenen? Meld je aan voor onze gratis training! Start vandaag.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*